În cadrul Săptămânii Europene a Imunizării, în școlile din țară se desfășoară campania de informare privind importanța imunizării. Astfel, în perioada 26 aprilie – 2 mai, profesorii vor informa elevii claselor I-XII despre procesul de imunizare, la lecțiile de Dirigenție/Ora clasei, iar copii care au ore de Arta plastică vor participa la concursul de pictură și desen „Vaccinurile ne apropie”.

Cu ocazia marcării Săptămânii Europene a Imunizării 2021, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF Moldova au inițiat campania de informare privind importanța imunizării, destinată elevilor care învață în instituțiile de învățământ general din întreaga țară.

Informarea elevilor de către diriginții de clasă despre importanța vaccinării (la lecțiile de Dirigenție/Ora clasei) și organizarea concursului de pictură și desen vor avea loc concomitent, pe perioada Săptămânii Europene a Imunizării.

„Această inițiativă este binevenită, deoarece avem posibilitatea să informăm corect elevii noștri despre ce este imunizarea și cum funcționează vaccinurile destinate să prevină bolile care pot fi eliminate. Copiii sunt curioși, mai ales că acum suntem și în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19 și le putem vorbi despre vaccin din experiența proprie. Vaccinurile ne apropie – este mesajul pe care îl transmite anul acesta tuturor copiilor, părinților și colegilor noștri, profesori.”, a transmis Iulia Dobzeu, dirigintă la clasa a VII-a și profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Prometeu” din satul Grozești, raionul Nisporeni.

Drept suport informațional pentru organizarea lecțiilor sunt utilizate materialele de comunicare dezvoltate în cadrul campaniei naționale de informare „Vaccinează-ți copiii! Protejează-ți viitorul!”. Scopul acestor lecții fiind informarea corectă a elevilor, conștientizarea necesității procesului de imunizare și importanța protejării împotriva bolilor care pot fi prevenite.

„Cu elevii din clasa a IV-a am reușit să discutăm despre vaccinuri. Așa cum ei sunt mai mici, am încercat să le explic într-un limbaj simplu despre cum acționează un vaccin și necesitatea acestuia pentru viața și sănătatea noastră. Le-am oferit și exemple, cum ar fi faptul că vaccinurile sunt sigure, iar atunci când sunt administrate, se simt doar ca o înțepătură de țânțar. Copiii sunt viitorul nostru și ei trebuie să fie informați despre acest subiect important, alături de părinții acestora.”, a povestit învățătoarea Rodica Merlan.

În cadrul lecțiilor, elevii vor afla despre procesul de imunizare și utilitatea vaccinurilor, ce reprezintă imunizarea și cum acționează un vaccin, componența unui vaccin, precum și despre calitatea și proveniența vaccinurilor utilizate în Republica Moldova. Săptămâna Europeană a Imunizării 2021 aduce în prim-plan mesajul – „Vaccinurile ne apropie”.

„Îndemn toți colegii mei și adulții ca să se vaccineze, iar în această perioadă de pandemie să respecte măsurile de protecție, așa cum și noi le respectăm atunci când venim la școală.”, a spus Ionuț Suciu, elev în clasa a VII-a.

În același timp, concursul de pictură va pune la încercare imaginația copiilor, care vor trebui să ilustreze beneficiile procesului de imunizare.  Acesta se va desfășura în perioada 26 aprilie – 14 mai 2021.

În urma concursului, vor fi alese trei cele mai reușite lucrări din fiecare raion, care vor fi expuse în cadrul unei expoziției la Chișinău, la 1 iunie 2021. Pentru fiecare desen expus, copiii vor fi premiați.

„Este necesar să ne vaccinăm, dar și să cunoaștem informația adevărată despre vaccinuri. La lecțiile de dirigenție, dar și biologie, profesorii ne-au explicat detaliat cum are loc procesul de imunizare și cum vaccinurile pot preveni boli precum rubeola, rujeola și altele.”, a afirmat Estera Ciobanu, elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Prometeu”.

Vaccinurile sunt un argument medical și științific, care demonstrează prin scăderea morbidității și mortalității, că bolile pot fi controlate și eliminate. Astăzi, Republica Moldova și majoritatea statelor din lume, utilizează programele de vaccinare ca o platformă de siguranță și securitate a sănătății individuale și publice. În țara noastră, funcționează cu succes Programul Național de Imunizări, care garantează accesul gratuit la imunizare pentru toți cetățenii.