Deputații și funcționarii din Kârgâzstan își doresc să preia experiența raionului Nisporeni în domeniul social. Aflați într-o vizită la Nisporeni, aceștia au declarat că reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului implementată aici a dat rezultate bune, iar astfel ar putea fi aplicată și la ei acasă. Cei 15 oaspeți au vizitat și o școală, care este un exemplu pentru restul instituțiilor de învățământ, asta pentru că este dotată cu cele necesare pentru elevii cu dizabilități.

Înainte de a le vorbi oaspeților din Kârgâzstan despre  realizările în domeniul social, președintele raionului Ghenadie Verdeș le-a făcut o scurtă prezentare despre unitatea teriorial administrativă.

Deputații din Kârgâzstan au avut parte de mai multe întruniri cu diverși  specialiști. Totuși, ei s-au arătat cel mai interesați de reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copiilor, care presupune intergrarea copiilor din școlile internat și cele auxialiare în familii.

Deputatul din Kârgâzstan afirmă că vor prelua experianța raionului Nisporeni în acest sens.

„Noi astăzi am venit în Moldova pentru a studia experiența voastră pozitivă. Noi am auzit că aveți un rezultat bun după reforma Instituțiilor de Internat care un pic mai devreme s-a început. De ce am venit în Moldova ? Pentru că noi cândva am fost împreună în Sistemul Sovietic. Noi am decis că noi putem la voi să vedem și în nici un caz noi nu o să copiem pentru că noi avem mentalitatea noastră, dar din faptul că noi o să luăm din practicile voastre pozitive câteva momente.” a spus deputatul în Parlamentul din Kârgâzstan, Ainuru Altîbaeva.

Reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului a fost implementată în raionul Nisporeni în anul 2015, iar în urma acesteia 35 de copii care au studiat în școala auxiliară din oraș au fost fie reintegrați în familiile biologice, fie plasați în familii extinse.

„Nu aș zice că a fost atât de greu, dar a trebuit o instruire specială a specialiștilor, a trebuit discuții cu părinții, cu familiile biologice, evaluate la domiciliu. Este o reformă binevenită, fiindcă copii trebuie să fie în comunitate, să fie încadrați cu toți ceilalți copii, nu trebuie să fie marginalizați. Colegii de la Kârgâstan au venit la noi într-o vizită de studiu ca să se convingă, să vadă pe viu cum s-a implementat această reformă în raionul Nisporeni. Le-am dat toate etapele, procedurile pe care noi le-am parcurs, fiindcă într-adevăr ne părea că această reformă va fi foarte greu de implementat, dar oricum am reușit.” a afirmat șefa Direcției Asistența Socială și Protecția Familiei Nisporeni, Xenia Axenti.

Oaspeții din Kârgâzstan au vizitat și  gimnaziului Alexandru cel Bun din Vărzărești. Elevii au întâmpinat delegația cu colaci și sare.

Nu degeaba au vizitat oaspeții această instituție. Asta pentru că din 2014, gimnaziul este dotat cu rampe de acces pentru cei cu deficiențe locomotorii și ascensor.

„Avem rampe de acces pentru elevii cu dizabilități locomotorii, avem și ascensor în blocul principal unde acești elevi se pot deplasa de la un etaj la altul. În Centrul de Resurse beneficiază toți elevii care doresc, dar la moment avem nouă elevi cu care lucrăm. Noi nu avem elevi care au deficiențe locomotorii, dar suntem pregătiți pe viitor.” a comunicat  directorul gimnaziului Alexandru Cel Bun, Inga Ulinici.

Scopul acestei vizite este schimbul de experință între ambele țări.

„Republica Moldova are o experiență reușită în Reforma Sistemului Rezidențial de Îngrijire a Copilului. Delegația din Kârgâzstan este interesată să învețe de la noi. Scopul vizitei însine este consolodarea capacităților, factorilor de decizie și a profesioniștilor din Republica Kârgâzstan în reformarea sistemului lor de îngrijire a copilului. Ei sunt în proces de lansare a reformei și au dorit să învețe.” a menționat directorul Organizației Parteneriate pentru Fiecare Copil, Daniela Mămăligă.

Președintele raionului se bucură că raionul său este un exemplu chiar și pentru alte țări

„Eu mă bucur că putem deveni și noi un exemplu pentru cineva și anume pentru unele țări care deja încep  a implementa unele proiecte care noi deja le-am preluat de la alte țări dezvoltate și aici mă refer la integrarea copiilor cu dizabilități în societate.” a declarat președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.